Hvorfor er min kompetanse innen mitt fag (kostyme/kostymeproduksjon/design) mindre verd enn kompetansen til en elektriker, snekker, tømrer, scenearbeider, smed, rørlegger, lyddesigner, lysdesigner etc?

Er det fordi kostymer ikke blir sett på som så viktig? Er det fordi det er flest kvinner som jobber innen dette fagområdet? At vi ikke er flinke nok til å forhandle opp vår verdi? ….mulig en sannhet der, eller ikke?

Men jeg har en følelse av at «mange» som sitter med budsjetteringer for en forestilling, kanskje ikke forstår hvor mye arbeid det ligger i kostymer. Man forstår at scenografi koster, at lys/lyd koster – men kostymer (som også inkluderer modist og maskør) det koster ikke stort…. «man kan jo bare gå inn på et lager å hente»…. Rett meg hvis jeg tar feil 🙂

Kostymesøm til «Forelsket i Shakespeare» for Nationaltheatret – Kostymedesign: Anette Werenskiold
Totalt på hele dette kostymet brukte jeg 49 timer.

I min freelance tilværelse er jeg sykt heldig om jeg får et dagshonorar på 3000,- (det kan jo høres mye ut, men er «bare» 375 kr timen), som også kan inkludere avvikling av forestilling under prøveperiode. De dagene kan jeg ha jobbet 8 timer med produksjon og avvikler prøve/forestilling etter det – som kan være tilrettelegging to timer før prøve/forestilling, samt avvikling under prøve/forestilling (kostymeskift på solister, kor, dansere, skuespillere etc) – en forestilling kan være på opptil 3,5 time. Når det er pause(er), må vi rydde/klargjøre for neste kostymeskift.

Etter at prøve/forestilling er ferdig må vi rydde opp og vaske kostymer. Vi kommer da opp i en arbeidsdag som er kanskje på 16 timer eller mer – det vil si at jeg som freelance fagarbeider kan ende opp med en timelønn på 187,5 per time, som skal dekke alt – leie av lokale, strøm, investeringer i utstyr/maskiner, forsikring, telefon/data, pensjon, sykepenger etc… og JA – DETTE ER GØY! Det er jo derfor vi jobber med det vi gjør 🙂 Men man kan ikke leve av gøy!

Jeg kan ha kollegaer som jobber med bygging av scenografi, jobber med avvikling på scenen/lys/lyd som får honorar på 4500,- per dag (freelance) for like mye jobb, like stressede perioder/like mange timer i oppkjøring til premiere. Hvorfor blir de honorert mer?

Jeg kan også komme med et annet eksempel; På et kort prosjekt på 4 uker fra start til mål har en kollega som jobbet med lysdesign blitt honorert med 80.000,- og personen som jobbet med kostymedesign/produksjon ble honorert med 36.000,- for kostymer til 27 personer. Hvor mye lønn per kostyme? Ca 1300,- per kostyme med en ok timesbetaling (for oss freelancere) på 450,-. Det vil si at denne personen skulle designe, produsere/kjøpe, ha kostymeinnprøvinger, sitte på prøver og ferdigstille et kostyme på 2,8 timer. Hvor realistisk er det?

Det er jo heldigvis ikke alle prosjekter som er som beskrevet over, bare for å si det! Mange prosjekter har midler til at vi alle får en anstendig timelønn – og godt er det! 🙂


Denne lagde jeg da jeg jobbet i Operaen. Med utprøvinger av prototyper frem til et endelig resultat – ble det nok brukt ca 120 timer. Når alt var klekket ut – brukte jeg 76 timer på kjolen.
«Flaggermusen» Den Norske Opera & Ballett 2012
Kostymedesign: Gary McCann
Foto: Erik Berg

Jeg tar ikke dette opp fordi jeg ikke unner mine kollegaer sin lønn – det gjør jeg i aller høyeste grad! Mer for å synliggjøre at det er store forskjeller innen fagområder. Jeg har valgt dette yrket fordi jeg elsker det jeg holder på med – å få lov til å skape, være en del av et felleskap som lager fantastiske opplevelser for andre. …men vi må kunne leve av det også ❤

Jeg har valgt å gå ut av det trygge, slutte i min faste jobb – for å gå ut i det frie ukjente den 1 januar 2020. (Skal jeg angre på det nå??). Mine fremtidsutsikter er kanskje nå, enda mer usikkert med Covid-19 – men jeg velger å være optimistisk for fremtiden – for alle oss som synes det ser veldig mørkt nå! Mulig jeg ødelegger mye for meg selv med dette innlegget – men jeg tar nå sjansen likevel 🙂

Min kompetanse: svennebrev, mesterbrev og en bachelor innen kultur og ledelse fra BI, og 27 år i bransjen.

Kjærleik ❤

Lillian

6 Comments on “Hva er min kompetanse verd?

 1. Fantastisk Lillian! Dette er rene fakta og utrolig at vi driver på, men som du sier: Det er dette vi elsker å holde på med og ikke noe annet! Dessuten er vi ganske gode på det også.

  Likt av 1 person

 2. Hei Lillian,

  Fikk teksten din delt via Linked-Inn. Jeg kunne ikke vært mer enig! Det er veldig viktig med tall og kalkyler å vise fram, og rett og slett kreve annerledes fordeling basert på fakta. Det er ingen grunn til at for eksempel en lys»hen» sin arbeidstid og kompetanse skal være viktigere enn enn kostyme»hen» sin arbeidstid… Ingen er noe alene, men sammen lager vi magi -g alle skal kunne leve av arbeidet sitt.

  Likt av 1 person

  • Hei Tiina!

   Tusen takk for svar!
   Og så enig med deg :), men jeg tror – at det beste vi som jobber innen/utfører faget bør samle oss og snakke om «problemet». Hvordan kan vi skal sette fokus på vår viktige arbeid og utdannelse – og ikke minst synliggjøre omfanget av faget vårt, at det kan ta like mange timer å produsere kostymer som til en scenografi til det evnt samme stykke. Det er ikke bare å gå inn på et lager å plukke. Det ligger år av utdannelse og erfaring -> som mange virkelig ikke skjønner!

   Vi vil jo alltid møte på «nye ferske» som aksepterer lavt budsjett/kanskje jobbe gratis kun for å få jobben og tilegne seg kompetanse. Og den skjønner jeg!
   Jeg har alltid anbefalt mine lærlinger (da jeg jobbet i Operaen) – at gratis arbeid (over en viss periode) er bra – fordi du som nyutdannet fagarbeider, trenger å knytte kontakter, få erfaring om hvordan «virkeligheten» er for freelancere og ikke minst for å få videre jobb…
   Men man skal ikke underprise seg for å få jobb! Det undergraver hele bransjen.

   Hører gjerne i fra deg, eller møte deg for samtale om dette viktige temaet!

   Vider fin kveld 🙂
   Lillian

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: